Foto’s gezocht!

Ik ben altijd hard op zoek naar gegevens, aanvullingen, suggesties van/over alle personen op deze website. Echter, het moeilijkste voor mij zijn misschien wel de foto’s. Er is een hele mooie collectie van het Markiezenhof, maar lang niet ‘compleet’; en ik ben er haast zeker van dat veel Bergenaren nog oude foto’s op zolder hebben liggen. Kunt u mij misschien verder helpen, of kent u iemand die ik misschien kan benaderen? Laat u het mij alstublieft weten!

Index:


 

Foto’s van de ‘Rijke Nil’ (Cornelis Nuijten) en zijn vrouw.

Mijn betovergrootvader Cornelis Adrianus Nuijten (1885-1957), stond in Bergen op Zoom en Halsteren bekend als ‘de Rijke Nil’ of de Rijke Nilles. Hij had een fortuin opgebouwd met het hovenierschap en bezat veel grond waar nu de Tuinwijk ligt. Hij woonde vroeger in de stad in de Belvédèrestraat en ‘t Penstraatje, maar velen zullen beter herinneren dat hij in een huis achter ‘t klooster De Karmel woonde aan de Halsterseweg. Nil was getrouwd met Helena Cornelia (Lena) Musters (1886-1965). Zij woonde in haar laatste levensjaren aan de Ravelstraat en overleed in het Sint-Elisabethgasthuis te Etten-Leur.

Ik kan met geen mogelijkheid foto’s van mijn betovergrootouders vinden. Ook van de moeder van de Rijke Nil, Catharina (Kaatje) Adriaansen (1859-1951), moeten haast zeker nog foto’s zijn. Kunt u mij helpen, of kent u mensen die ik misschien zou kunnen benaderen? Neem a.u.b. contact met mij op!Foto’s van Kees Linders en zijn vrouw.

Ook van mijn betovergrootouders Cornelis (Kees) Linders (1870-1953) en Maria van den Boom (1873-1943) gaan geen foto’s meer rond in de familie. Ik ben er haast zeker van dat die er wel zijn: hij heeft rond 1915 nog foto’s laten maken van zijn dochters in Vlissingen. Zij woonden in het hoekpand Vischmarkt/Klaverstraat/Sint-Antoniusstraat. Kees Linders was daar sigarenmaker. Zijn vrouw Maria kwam van de nabije Scholiersberg. Kunt u mij helpen, of kent u mensen die ik misschien zou kunnen benaderen? Neem a.u.b. contact met mij op!

En herkent iemand leden van de familie op onderstaande foto’s?

cropped-ui-kopie.jpg

Schoelieberg


 

Foto’s van Martien Franken en zijn ouders Adriaan Franken en Paulina Maria Withagen

Mijn overgrootvader Martien is al vroeg overleden in 1950. Van hem is slechts één foto bewaard gebleven, een uitsnede van een groepsfoto van een carnavalsvereniging voor café Hendrickx in de Moeregrebstraat. Van zijn ouders Adrianus (Adriaan) Franken (1873-1951) en Paulina Maria Withagen (1873-1942) is ongetwijfeld een foto bewaard gebleven.

Martien Franken was gehuwd met mijn overgrootmoeder Pien Kerbusch en woonde in de Koning Willem II-straat. Hij was groenteboer met de paardenkar, en had z’n handel óf op de Kaai, óf aan ‘t einde van de Borgvlietsedreef. Zijn vader Adriaan Franken werd geboren in de Korte Wijngaardstraat in de vijfde wijk, en woonde in zijn jeugd ook in de Goudenbloemstraat, maar zal beter bekend zijn als wonende in de Moeregrebstraat. Hij was negociant, koopman en voerman. Misschien helpt de omschrijving van zijn uiterlijk die genoteerd werd bij zijn dienstplicht: 1,612 meter lang, een ovaal aangezicht, een laag voorhoofd, blauwe ogen, een gewone neus en mond, een ronde kin, blond haar en blonde wenkbrauwen. Kunt u mij helpen, of kent u mensen die ik misschien zou kunnen benaderen? Neem a.u.b. contact met mij op!

Ook van zijn echtgenote zijn geen foto’s bekend; wel van haar jongere broer Walter. Kende u misschien deze familie? Hij is afgebeeld op onderstaande foto.

Walter Withagen en Anna Buijzen in de VS

Onderstaande foto is in 1937 gemaakt ter ere van het 50-jarig jubileum van Sociëteit de Vrijheid. De vierde staande heer van links heet Adr. Franken. De vraag is: welke Adr. Franken? Is het misschien bovenstaande? Of familie van hem?

frankena


 


Het echtpaar Jonkers-Van Oevelen uit Halsteren.

Berichtje aan mijn lezers uit Halsteren! Mijn oudouders Cornelis Jonkers (*Halsteren, 1847, + aldaar, 1913) en Maria Elisabeth van Oevelen (*Halsteren, 1854, + aldaar, 1926) woonden in een boerderij op Daansbergen, tussen De Beek en de nieuwe rijksweg naar Tholen (of Lepelstraat dus). Zij woonden daar in ieder geval toen mijn betovergrootmoeder Carolina in 1886 werd geboren. Maria Elisabeth woonde in 1918 in Gennep (Limburg), ik vermoed omdat één van haar kinderen daar werkzaam was.

Hoewel ik me besef dat zij al een behoorlijke tijd geleden leefden, en Jonkers een veel voorkomende achternaam in Halsteren is, ben ik erg benieuwd naar meer over dit echtpaar en hun kinderen. Verhalen, bijnamen, of misschien herinnert iemand zich hun boerderij of waar deze precies stond of staat? Oftewel: kunt u mij helpen, of kent u mensen die ik misschien zou kunnen benaderen? Neem a.u.b. contact met mij op!


 


Foto’s van de familie De Vos uit Hoogerheide

Hier gaat het om de familie van mijn betovergrootmoeder Cornelia de Dooij-de Vos (1890-1968, zie nummer 27). Om specifiek te zijn: ‘t echtpaar Jozef de Vos (1844-1923) en Nel Adriaansen (1849-1931). Zij woonden in een klein huisje aan de Huijbergsebaan in Hoogerheide (ter hoogte van de huidige voetbalvelden van METO) wat naar ik vermoed tot de sloop in de jaren ’70 toch zo’n 130 jaar eigendom was van de familie. Josephus Jacobus (Jozef) de Vos was schoenmaker en kwam oorspronkelijk van het Hondseind in Ossendrecht. Hij huwde in 1873 te Woensdrecht met Petronella (Nel) Adriaansen. Jozef de Vos overleed in 1923 te Hoogerheide, Nel in 1931 een eindje verderop in het Eiland bij Huijbergen.

Ik zou sowieso graag in contact komen met leden van deze familie of mensen die misschien één van hun kinderen gekend heeft. De reden waarom ik denk dat zij misschien op een foto staan is omdat er een jeugdfoto bestaat van mijn overgrootoma uit 1916. In dat jaar woonden zowel zij, haar ouders en het echtpaar Jozef de Vos en Nel Adriaansen in één huis (zie hierboven). Als er toentertijd eenmaal de middelen waren om naar de fotograaf te gaan, werd er volgens mij nooit maar één foto gemaakt. Kunt u mij helpen, of kent u mensen die ik misschien zou kunnen benaderen? Neem a.u.b. contact met mij op!


 Update 8 december 2015.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *