Beroemd en verwant: minister Dijsselbloem

Het is vaak niet zo moeilijk om een verwantschap te vinden met een BN’er of BV’er. Het verschil ligt ‘m er vooral in hoe hard je moet zoeken en hoe ver je moet gaan om die verwantschap te vinden. Naar aanleiding van een artikel uit de BNdeStem van vorig jaar was ‘t dit keer niet zo moeilijk om gezamelijke wortels te vinden met Jeroen Dijsselbloem, minister van financiën en voorzitter van de Eurogroep.

16 maart 2015 bezoekt minister Dijsselbloem een bijeenkomst van de lokale PvdA. Hij maakt een stop in de Dubbelstraat en de Lievevrouwestraat; zijn moeder komt uit Berrege en woonde tot haar zeventiende aan de Noordsingel. De plaatsen in Berrege die hij noemt in het artikel komen terug in een stuk uit het Bergs Kwartierstatenboek Deel 2, pagina 96 t/m 99. Het is de kwartierstaat van kleermaker Jacobus Visser (*Bergen op Zoom, 1872, ✞ aldaar, 1948) en zijn vrouw Helena Cornelia Withagen (*Bergen op Zoom, 1873, ✞ aldaar, 1944). De bijdrage is van J. Dijsselbloem-Visser en ik ben er behoorlijk zeker van dat het gaat om de grootouders of overgrootouders van minister Dijsselbloem. Jacobus Visser was een zoon van pottenbakker Gerardus Visser (*Bergen op Zoom, 1827, ✞ aldaar, 1911) en Maria Elisabeth Schijvenaars (*Halsteren, 1841, ✞ Bergen op Zoom, 1922). Aan zijn vaders kant pottenbakkers dus; met wortels o.a. Baden-Württemberg, Delft en Den Haag. De moeder van Gerardus Visser was Catharina Noordhuizen (*Bergen op Zoom, 1791, ✞ aldaar, 1865). Zij was een zus van mijn voorouder Jan Noordhuizen (*Bergen op Zoom, 1798, ✞ aldaar, 1886, zie kwartierstaatnummer 74). Dat maakt al dat ik mijn voorouders aan die kant met minister Dijsselbloem deel, met o.a. het echtpaar Knoest-van der Haar; ook wel ‘het grootste raadsel uit mijn stamboom‘ genaamd.

Gaan we terug naar Maria Elisabeth Schijvenaars. Haar overgrootvader was Adrianus (Adriaen) Neefs (*Wuustwezel, 1738, ✞ Halsteren, 1789). Ook hier een gemeenschappelijke voorouder, zie kwartierstaatnummer 986. De echtgenote van Jacobus Visser, Helena Cornelia Withagen, stamt uit een tak van de bekende tuindersfamilie die niet heel populair zal zijn onder genealogen; twee generaties zonder bekende vader. Haar moeder was Cornelia Withagen (*Bergen op Zoom, 1826, ✞ aldaar, 1921), diens moeder Joanna Withagen (*Bergen op Zoom, 1804, ✞ aldaar, 1855). Joanna had een relatie met ene Martinus van Opstal uit Huijbergen rond 1825 en nog een keer met mineur en politieagent Jacob Hibbel in 1840. Vrij bizar detail: na het overlijden van Joanna in 1855 hertrouwde Hibbel met Cornelia Withagen, zijn stiefdochter dus. Ook in deze tak gemeenschappelijke voorouders, zij ‘t wat minder dichtbij. De overgrootouders van Joanna Withagen waren Jan Withagen (*Essen, 1697, ✞ Bergen op Zoom, 1768) en Adriana Franssen (*Bergen op Zoom, 1693, ✞ aldaar, 1730), zie kwartierstaatnummers 668 en 1597

Uiteindelijk kan je dus wel zeggen dat met namen als Withagen en Neefs (Nefs) half Berrege familie is van de minister. Maar ‘t blijft toch leuk om te vinden.

Update 20/6-2019:

Ik kreeg bericht van mevrouw Hoppenbrouwers-Taal:

Joanna Withagen had een buitenechtelijke relatie Martinus van Opstal uit Huijbergen. Van een huwelijk is nooit sprake geweest. Uit deze relatie is Cornelia Withagen geboren. In de officiële aktes van Bergen op Zoom is de naam van Martinus van Opstal nooit genoemd, echter het kind Cornelia is wel gedoopt. In de doopakte wordt wel de vader Martinus van Opstal genoemd, en in de akte staat ‘filia illegitma’. Dus een onwettig kind! Dankzij meneer pastoor weten we wie de vader van Cornelia Withagen is. Als Cornelia Withagen 14 jaar is, trouwt haar moeder Joanna Withagen met Jacobus Hibbel. Tien jaar later als Cornelia Withagen 24 jaar is krijgt ze van haar stiefvader haar eerste kind. Ook Joanna Withagen overlijdt in 1855; op dat moment heeft haar dochter Cornelia al een tweede kind van Jacobus Hibbel. Na het overlijden van Joanna Withagen krijgt haar dochter Cornelia nog zes kinderen van Jacobus Hibbel; alles buitenechtelijk maar wel erkend. Deze kinderen krijgen allemaal de naam van hun moeder: Withagen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *